Cataracta reprezinta pierderea transparentei (opacifierea) cristalinului ca reactie a acestuia la agresiunea factorilor externi sau interni  si se manifesta prin scaderea vederii, uneori dramatica (pacientul pipaie peretii si are nevoie de familie pentru a merge, a face diverse treburi in casa, etc).

Exista mai multe tipuri de cataracta si anume:

senila (un fenomen natural de imbatranire), varietatea cea mai frecventa

traumatica (diverse traumatisme ce afecteaza ochiul sau agresiune prin radiatii)

patologica (datorita unor boli generale ale organismului: diabet, tetanos, dermatita atopica)

complicata (datorita unor boli oculare)

secundara (destul de frecvent dupa operatia pentru cataracta, se trateaza cu laser).

Tratamentul cataractei este chirurgical, extractia cristalinului opacifiat si inlocuirea lui cu un cristalin artificial fiind poate cea mai frecventa interventie chirurgicala oftalmologica. Operatia se face cu anestezie locala sau chiar cu picaturi de anestezie, in ambulatoriu (pacientul poate pleca acasa la cateva minute dupa operatie).

Postoperator, pacientul va avea nevoie de ochelari pentru aproape, cristalinul artificial implantat fiind calculat ca si dioptrii doar pentru distanta. Totusi, exista astazi si in tara noastra un tip de cristalin artificial a carui putere dioptrica se calculeaza astfel incat sa asigure vederea atat la distanta, cat si la aproape. Costul lui este insa mai ridicat.

Tehnicile chirurgicale folosite in present asigura realizarea operatiei pentru cataracta cu riscuri minime, cu aplicarea de fire la locul operatiei (care se scot dupa 3-4 saptamani) sau chiar fara fire.

Recomandare:  daca ati fost diagnosticat cu cataracta de catre medicul oftalmolog, cereti sa va indrume spre o clinica de specialitate pentru a va opera si a vedea din nou clar. Este bine sa va operati atunci cand cataracta dvs este suficient de avansata ca sa nu mai vedeti bine, dar nu atat de avansata ca sa apara complicatii in timpul sau dupa operatie!