Ofta plus

Este o boala a zonei maculare de la nivelul fundului de ochi (centrul privirii) ce afecteaza oamenii de peste 50 de ani, fiind cea mai frecventa cauza de pierdere ireversibila a vederii la aceasta varsta. Din pacate s-a observat ca a inceput sa se manifeste si la varste mai mici.

Factorii de risc sunt: genetici, factori de mediu, fumatul, etc.

Are 2 forme: uscata (atrofica) si umeda (neovasculara). Scade vederea centrala cu mari dificultati la citit, dar vederea periferica se pastreaza, astfel ca se poate spune ca pacientul “nu va orbi” complet, se va putea descurca in viata de zi cu zi, chiar daca acest lucru va fi mai dificil.

Diagnosticul se face prin fund de ochi, angiofluorografie, angiografie cu indocianingreen. Deasemenea, pentru a identifica prompt aparitia neovascularizatiei (care este de temut) pacientii cu risc trebuie sa se verifice zilnic cu grila Amsler.

Degenerescenta umeda este forma periculoasa a bolii maculare, se poate complica cu hemoragii, cicatrici, etc.

Tratamentul in forma uscata nu este posibil, pot fi de folos zincul si suplimentele cu antioxidanti (vitamina C, vitamina E, betacarotenul) si diverse ajutoare pentru citit (ex. Lupele).

Tratamentul in forma umeda consta in fotocoagularea retinei cu laser argon, injectare de Avastin si alte metode care sunt experimentale (ex. chirurgia maculara). Tratamentul se face pentru a reduce riscul de pierdere severa a vederii, in anumite cazuri.