
Sub denumirea de glaucom sunt reunite o serie de afectiuni oculare diferite ca si cauza si patogenie, dar avand un element comun: cresterea presiunii intraoculare.
Presiunea (tensiunea) intraoculara este presiunea pe care o exercita lichidele din ochi asupra peretilor globului ocular. Acest proces duce la o tulburare in circulatia de la nivelul capului nervului optic si daca presiunea nu este redusa prin tratament adecvat va duce la atrofia capului nervului optic si modificari caracteristice ale campului visual, ambele ireversibile.
Factorii ce favorizeaza aparitia glaucomului sunt:
– istoricul familial (mai ales rude de gradul intai cu glaucom)
– miopia si alte afectiuni oculare
– hipermetropia (duce la un tip de glaucoma ce constituie o urgenta oftalmologica cu ochi rosu, dureros, scaderea vederii: atacul de galucom)
– boli sistemice (hipertensiunea arteriala, diabetul)
– rasa neagra.
Glaucomul NU DOARE!
Bolnavul poate sa nu simta nimic timp indelungat si sa ajunga la oftalmolog cu boala avansata. El se poate plange de : scaderea vederii, perceperea de halouri in jurul luminii, jena dureroasa in sprancene sau poate sa ajunga in urgenta la camera de garda, cum am aratat anterior.
Deasemenea, exista un tip de glaucom cu tensiune normala, dar si hipertensiune oculara fara modificari de fund de ochi si de camp vizual. Aceste tipuri de glaucom pot duce in timp la aparitia glaucomului cu afectarea ochiului anterior mentionata.
De aceea, se recomanda tuturor oamenilor de peste 40 de ani si mai ales celor cu glaucom in familie sau afectiuni favorizante, sa solicite un consult oftalmologic complet (acuitate vizuala, masurarea tensiunii oculare, fund de ochi). In functie de starea de sanatate a ochilor, se vor recomanda alte investigatii(gonioscopie, camp visual, OCT daca e disponibil).
In cazul bolnavilor cu glaucom constituit, este esentiala dispensarizarea si controlul regulat (al tensiunii oculare lunar si al fundului de ochi si campului vizual la 6 luni).
Tratamentul glaucomului este atat medical (cu picaturi) cat si prin procedee laser sau chirurgie.
Glaucomul este o boala cronica, nu se vindeca, ci este tinut sub control prin tratament.
Netratat, glaucomul duce la modificari ireversibile ale nervului optic si chiar la orbire in ultimul stadiu!