OCT (tomografia in coerenta optica)


OCT este o metoda moderna de diagnostic imagistic care permite vizualizarea in sectiune  a structurilor retinei, a interfetei vitreoretiniene si a segmentului anterior al ochiului cu o rezolutie mai mare decat a oricarei alte tehnici imagistice non-invazive.

OCT foloseste lumina cu lungime de unda apropiata de infrarosu, este rapida ceea ce duce la un discomfort minim pentru pacient si, foarte important, este total neinvaziva, putand fi folosita si la copii.

Cu ajutorul OCT se pot diagnostica bolile retiniene si ale nervului optic, se urmareste progresia bolii si raspunsul la tratament. Asadar este o investigatie care trebuie facuta in boli precum: retinopatie diabetica, degenerescenta maculara, gaura maculara, membrane epiretiniene, si nu in ultimul rand in glaucom.

In glaucom OCT-ul se recomanda pentru evaluarea modificarilor nervului optic si ale stratului fibrelor nervoase retiniene. Este foarte imortant pentru diagnosticul si managementul glaucomului incipient si pentru elucidarea diagnosticului in cazurile cu suspiciune de glaucom. Se poate masura aria discului, raportul C/D, se poate face pahimetrie si se masoara unghiul camerular.