Ochiul este un sistem capabil sa se modifice pentru a permite perceperea imaginilor clare pe retina. Acesta capacitate scade cu varsta. De la nastere pana la 3 ani se petrec urmatoarele modificari: creste lungimea ochiului, cristalinul se aplatizeaza (se turteste) si cornea devine mai sferica. Astfel, in jurul varstei de 3 ani se ajunge la starea de emetropie (dioptrii 0).

Ametropiile (viciile de refractie) apar prin anomalii in evolutia acestor parametrii oculari. Ele pot fi sferice (miopia, hipermetropia) in care corneea este asemanatoare unei mingi de fotbal sau asferice (astigmatismul) in care corneea capata aspectul unei mingi de baseball.

In cazul emetropiei (0 dioptrii) razele de lumina primite de ochi converg (se strang) intr-un singur punct pe retina si omul vede clar fara ochelari.

Miopia este un exces de convergenta, razele se strang intr-un punct inaintea retinei. Se noteaza cu semnul -. Miopia scolarilor este frecventa, dar exista si miopia boala de peste 10 dioptrii, ajungand pana la -20 sau -30 dioptrii care duce la modificari importante ale ochiului.

Hipermetropia este un deficit de convergenta, razele se strang intr-un punct in spatele retinei. Se noteaza cu semnul +.

Astigmatismul se caracterizeaza prin faptul ca imaginea unui punct este nu tot un punct ci o suprafata. Poate fi miopic, hipermetropic sau mixt, regulat sau neregulat (de ex in keratoconus, herpes cornean, dupa operatii pe cornee).

Pacientii cu vicii de refractie se plang de scaderea vederii, dureri de cap, oboseala oculara, lacrimare, privire printre pleoape, chiar blefarite cronice sau greata. Astigmatul va confunda literele sau cifrele. Deasemenea, paote sa apara strabismul (ochi deviat) sau ambliopia (ochi lenes).

Tratamentul consta in prescrierea de ochelari, lentile de contact moi sau dure, interventii chirurgicale pe cristalin sau cornee, alte procedee (de ex crosslinkarea colagenului cu riboflavina pentru keratoconus), corectarea strabismului si a ambliopiei.

Terapia este cu atat mai eficienta cu cat diagnosticul este mai devreme stabilit si varsta copilului este mai mica (sub 6 ani).