Este opacifierea cristalinului de la nastere. Poate fi fara boli sistemice associate (cu prognostic visual mai bun) sau cu afectiuni sistemice asociate(metabolice, infectii prenatale: rubeola, varicela, toxoplasmoza, cytomegalovirus, virusul herpetic), anomalii cromozomiale (sd. Patau, sd. Edward), sd. scheletale.

Neonatologul sau parintii copilului observa ca bebelusul are pupila alba in loc de neagra cum e normal, la unul sau ambii ochi. Mai pot observa miscari anormale ale ochilor (nistagmus), faptul ca bebelusul nu urmareste obiectele cu privirea.

Imediat ce se observa  existenta unei pupile albe la un copil trebuie solicitat un consult la medicul oftalmolog si daca se confirma diagnosticul de cataracta, se practica operatia de cataracta in cateva zile, rareori asteptandu-se pana cand copilul mai creste (de ex.  cand cristalinul este partial opacifiat). Urgenta operatiei este data de impactul deosebit al cataractei asupra vederii viitoare a copilului.

Copilul trebuie examinat si de catre medical pediatru pentru a se trata eventualele boli generale care au solutie terapeutica.

Operatia se face sub anestezie generala si in locul cristalinului opacifiat se implanteaza un cristalin artificial a carui putere dioptrica se calculeaza in prealabil, acest lucru fiind marea “incercare” pentru chirurg, copilul fiind prea mic pentru a colabora ca si adultul la testele ce se fac inaintea operatiei de cataracta.