Roseata oculara (hiperemia) este un simptom frecvent care aduce bolnavul la oftalmolog. Discutia cu pacientul lamureste de cele mai multe ori cauza inrosirii ochiului.
Poate fi:
- roseata care a aparut repede, cu durere, lacrimare, fotofobie: conjunctivita traumatica. Bolnavul spune ca i-a sarit ceva in ochi. Tratamentul consta in indepartarea cauzei si administrarea de picaturi cu antibiotic si unguent.
- roseata care a aparut repede, dar fara traumatism, cu senzatie de corp strain, secretie conjunctivala: alte conjunctivite (bacteriana, virala, alergica, etc.). Tratamentul consta in administratrea de picaturi cu antibiotic, dezinfectante, antialergice, etc.
- roseata ce a aparut brusc, fara durere sau tulburarea vederii, ca o pata rosie localizata intr-o anumita parte a ochiului: hemoragia subconjunctivala. Apare dupa eforturi foarte intense sau spontan (la hipertensivi, boli de sange). Se recomanda examen oftalmologic complet, examen cardiovascular si sangvin.
- roseata ce a aparut destul de rapid, ramane localizata intr-o zona oculara, cu dureri usoare sau mai pronuntate: episclerita si sclerita. Pacientul necesita tratament cu lacrimi artificiale sau picaturi vasoconstrictoare, antiinflamatorii nestroidiene sau cortizonice. Se recomanda examen general, analize de laborator.
- roseata oculara ce a aparut rapid, cu lacrimare, fotofobie, tulburari ale vederii, durere, blefarospasm: keratita (inflamarea corneei) sau iridociclita (inflamarea irisului si a partii anterioare a corpului ciliar). Ambele pot duce la complicatii oculare grave daca nu sunt diagnosticate si tratate la timp. Necesita evaluare oftalmologica completa, examinari suplimentare pentru clarificarea diagnosticului si a cauzei. Tratamentul consta in administrarea de picaturi cu antibiotic, midriatice (dilatatoare ale pupilei), tratament pe cale generala. Ulcerul cornean si alte forme grave necesita internare in spital.
- roseata oculara ce a aparut brusc, cu dureri oculare violente si periculoase, cu varsaturi si pierderea completa a vederii: atacul de glaucom. Este o urgenta oftalmologica, pacientul necesita internare imediata in spital si tratament intensiv pentru scaderea tensiunii oculare.
- roseata oculara intensa cu edem conjunctival, dureri la miscarea ochiului si la presiunea pe ochi, tulburari ale vederii: tenonita (infectie a tesuturilor perioculare), celulita orbitara (la care se adauga exoftalmia, imobilitatea ochiului). Pacientul necesita investigatie oftalmologica sistematica, investigatii de laborator, examen ORL, stomatologic, radiografie de sinusuri. Tratamentul este cu antibiotice locale si generale.